Årets jazzfestivaler

I somras hölls Stockholm Jazzfestival och det bjöds på skön musik från kända artister i flertalet dagar. Men det har även hållits jazzfestivaler på ett antal andra platser i Sverige i år.

83338-saxophone-player

Umeå höll en stor festival

Bland annat hölls en festival nu i oktober i Umeå. Festivalen lockade till sig några av de främsta av världens jazzmusiker och fokus låg på artister från Europa just i år. Några av de artister som uppträdde på festivalen var Midgårds JazzFest, Two of a Kind och Kaja Daksler. Festivalen hölls från tisdag till söndag och ett tjugotal artister stod på scen under dagarna. Festivalen var den 47:e upplagan och har sedan starten syftat till att fylla en viktig funktion för den unga jazzscenen. Förutom konserter hölls även en del seminarier och workshops med inriktning på improvisationsmusikens förnyelse. Läs mer.

Femte året i rad för Ystad

En annan jazzfestival som hölls i år var Ystad Sweden Jazzfestival. Festivalen arrangerades nu i somras för femte året i rad. Under fyra dagar spelades trettiotalet konserter. Den här festivalen är en publikfavorit eftersom att de artister som spelar alltid tillhör den absoluta världseliten. Dessutom spelas alla konserter efter varandra så att ingen ska behöva missa någon av konserterna.

Klassisk jazz i Göteborg

Även i Göteborg har en stor jazzfestival hållits, Götborg Classic Jazz Festival. Den här festivalen har de senaste åren inte ägt rum men i år återupplivades den. Den sista helgen i augusti förvandlades Klippans kulturreservat i Göteborg till ett riktigt Mecka för jazzälskare. Artisterna på festivalen spelade alla klassisk jazz och bland annat gästades man av artister från Danmark och Frankrike. Några av de uppträdande som förväntades locka mycket folk var Papa Bue Memorial Band och Paris Washboard. Festivalen invigdes av Viveca Lärn och Tomas von Brömsen, tillsammans med att antal festivalmusikanter och dansare från Sweet Feet.

Årets bubblare

En nykomling i år bland de svenska jazzfestivalerna var Vintervikens Trädgårds egen festival. Nio band uppträdde i trädgården med en intim och familjär stämning. Kaféet sålde kvällen till ära en specialkomponerad meny och för endast en hundralapp kunde man njuta av den härliga jazzen.