Bygg instrument av skrot

Många hindras från att börja spela ett instrument för att instrumenten är så dyra. Men faktum är att man kan göra egna instrument av skrot. I Malmö finns en skrotorkester som nu lär barn att bygga sina egna instrument.

553994-pile-of-debris

I ett tidigare inlägg skrev vi om att barn som spelar instrument får en snabbare hjärna. För att få det gäller det att man börjar spela i tidig ålder. Många barn vill verkligen lära sig spela ett instrument och tycker det är oerhört kul att kunna spela. Men att köpa ett instrument är inte helt gratis, och detta hindrar en del barn från att börja spela. Det räcker nämligen inte alltid att låna ett instrument. För att bli riktigt bra måste man nämligen även öva en hel del på sin fritid och ha instrumentet nära till hands.

Bygger instrument av skrot

Kostnadsfrågan har ett gäng Malmömusiker försökt råda bot på. De lär nämligen barn att bygga sina instrument själva av gammalt skrot. Bland annat har de gjort en flöjt av elrör, en säckpipa av en gummihandske och en tuba av avloppsrör. Inspirationen till att göra instrument av gammalt skräp fick de från ett klipp på Youtube med en australisk skrotmusiker vid namn Linsey Pollak. Det var då som de skapade orkestern Skrot fart och med den har de nu börjat åka ut till skolklasser för att visa hur det går till när man bygger ett instrument.

Lätt att lära

När de är på plats hos lågstadieklasserna väver de in sagor i själva byggandet och de brukar komma när barnen har ämnen som slöjd eller svenska. När de kommer till klasser i mellanstadiet blir det mer fokus på teknik. Att lära barnen hur man bygger är inte speciellt svårt, eftersom den som vet grundprincipen helt på egen hand faktiskt kan göra ett instrument. Exempelvis kan man superenkelt göra ett instrument genom att ta en flaska och blåsa i den. Läs mer.